EKOenergija: mreža i oznaka

– For the most up-to-date information on our ecolabel and our work promoting environmental sustainability, please see the English version of this page. Select the language in the menu at the top of this page –

Mreža

EKOenergija je mreža evropskih NVO iz oblasti zaštite životne sredine, koja promoviše korišćenje obnovljivih izvora električne energije. Trenutno mrežu čini 28 člana iz 21 zemalja Evrope, a očekuje se povećanje ovog broja.

Zajedno, nastojimo da:

  • Stimulišemo razvoj sektora za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i promovišemo klimatski naklonjena rešenja.
  • Doprinesemo zaštiti biodiverzifikacije, staništa i usluga ekosistema.
  • Informišemo sve potrošače električne energije o proizvodima koje kupuju, o značenju i uticaju njihove kupovine.
  • Mobilišemo pozitivnu energiju hiljade ljudi, grupa i kompanija koji dele našu ambiciju, i pružimo im mogućnost da se uključe.
  • Omogućimo dijalog i udružimo snage elektroenergetskog sektora, NVO-a i drugih učesnika u procesu (kao što su potrošačke organizacije i vlasti).

Ekološka oznaka

EKOenergija je takođe ekološka oznaka za električnu energiju, uvedena od strane mreže EKOenergija. Svrha ove ekološke oznake je da pomogne potrošačima u snalaženju na kompleksnom evropskom tržištu električne energije.

Iako se samo električna energija iz obnovljivih izvora može prodati pod oznakom EKOenergija, ova oznaka ima šire značenje. Ona takođe znači da su ispunjeni neki dodatni zahtevi održivosti postavljeni od strane mreže EKOenergija. Pored toga, potrošači EKOenergije dobijaju ispravne informacije o tome odakle potiče njihova električna energija.

Oznaka EKOenergija je jedina oznaka za električnu energiju koja je rezultat konsultacija na pan-evropskom nivou, koja je validna na celom evropskom tržištu i priznata je od strane učesnika u svim zemljama Evrope.