Zašto kupiti ekoenergiju?

Fosilna goriva kao što su ugalj i nafta su i dalje glavno sredstvo za evropski sektor električne energije. Kao rezultat, proizvodnja struje (kao i potrošnja) vodi velikoj emisiji gasova staklene bašte.

Dobra vest je da mi znamo kako da zamenimo ova fosilna goriva. Obnovljivi izvori energije kao što su vetar, solarna energija, hidroenergija i biomasa, mogu da proizvedu 100% evropskih potreba za električnom energijom. I više.

Kao evropski potrošač, vi niste autsajder u ovoj razmeni. Evropska pravila daju mogućnost svim potrošačima električne energije da biraju koju struju žele da koriste.

Izborom EKOenergije, vi možete inicirati promene.

Više obnovljivih izvora

Čvrsto verujemo da potrošačka tražnja za obnovljivom električnom energijom ima veoma pozitivan uticaj na investicione odluke kompanija. Investicije u rudarske basene neće postojati, ukoliko niko ne bude želeo da kupuje električnu energiju proizvedenu iz uglja.

Iznad svega, za svaki prodati MWh EKOenergije, minimum 10 eurocenti odlazi u Klimatski fond EKOenergije. Taj novac će biti iskorišten za investicije u kapacitete obnovljivih izvora električne energije.

Više održive proizvodnje

Struja EKOenergija stiže iz kapaciteta koji zadovoljavaju kriterijume održivosti mreže EKOenergija, koju čine evropske NVO za očuvanje životne sredine.

Kriterijumi su različiti za različite vrste proizvodnje. U slučaju hidroenergije, EKOenegija radi po modelu fondacije. Za svaki prodati MWh EKOenergije, minimum 10 centi se investira u projekte za restauraciju reka.

Proizvod po vašoj meri

Kada kupujete EKOenergiju, obavešteni ste u potpunosti o poreklu vaše struje: da li kupujete vetar iz Austrije? Ili biomasu iz Švedske? Ovo vam zaista daje šansu da odaberete struju po vašoj meri, kao i da doprinesete promenama onako kako vi želite.

Read also the information sheet ‘Good reasons to switch to EKOenergy‘ (pdf, 4 pages, June 2014).

Watch Why switch to EKOenergy? on YouTube